Antal indlæg : 69 Join date : 11/05/11 Geografisk sted : Bornholm
Emne: Et godt sted at begynde Søn Maj 15, 2011 12:36 am
Idé: Her kan du dele om dine første oplevelser med Tarot. Nærmere betegnet situationer hvor du lærer noget nyt ved at bruge kortene.
Jeg har lige lært noget i mit, meget spæde, arbejde med "The Beast's" kreation (Aleister Crowley's Thoth Tarot), så jeg vil lægge ud med min første AHA!-oplevelse. Lige om snart..... Men først - for lige at runde idéen af:
Et) Du har ingen erfaring. Derfor kan du her skabe dig et billede af hvordan visdommens blomst KAN åbne sig. To) Du er selv "ny" og har egne erfaringer/oplevelser, som du gerne vil oplyse os andre med. Det er tanken!
Her er min lille historie...
Jeg er midt i et studium, hvor jeg "planlægger", mit første ritual. Et selvindvielsesritual, eller en art overgangsrite om man vil. Under mit arbejde går det op for mig at jeg det ville være en rigtig god idé at finde "Djævlen" frem. Jeg finder kortene frem, og en ny lys idé slå ned i mig. "Du tager lige og sorterer dem, når nu du er i gang". Og det gør jeg; finder de 22 kort, i den store arkana. I mens jeg finder dem lægger jeg dem foran mig. Jeg vil ikke bare have samlet dem i en bunke. Jeg vil have OVERBLIK. Bordet hvor jeg sidder er ikke bredt nok, så i stedet for at lægge dem i en lang række 0 til 21, deler jeg dem. To gange ti. Og så har jeg jo "Narren" og "Universet" tilbage. Da jeg altid har været en sucker for synchronicity placerer jeg de to kort midt for, for oven og for neden, fire rækker, i denne formation (0 til 21 i læseretningen):
Crowley skulle have skrevet noget i retning af, at det er op til os selv "..... at genskabe tarotten, som det passer os", og da jeg SÅ, var det lige præcis sådan det føltes, det var det jeg lige havde gjort. WAU!!! Jeg var så hæmmet af min forventning om at kortene kun "gav mening" i forhold til Livets Træ, at jeg slet ikke havde forventet det. Nu så jeg at der, i hvert fald for nogen af kortenes vedkommende er et spejlingsforhold mellem dem. Andet kort fra venstre, i andenøverste kollone, "Præstinden", og kortet lige nedenunder, anden kort fra venstre, i tredje kollone, "Den hængte mand" spejler hinanden. Altså, billedmæssigt. Kompositionen af de to billeder, i forhold til hinanden, lader ingen tvivl tilbage. Jeg HAR føjet øje på "noget". Hvad dét så helt præcis er - det vil Tiden vise! Jeg er spændt på at se hvilke andre hemmeligheder kortene har.
Har du en historie?
Solfjer
Antal indlæg : 50 Join date : 23/05/11 Age : 46 Geografisk sted : Karise Danmark
Emne: Sv: Et godt sted at begynde Tirs Maj 24, 2011 1:23 pm
Hele universet er fuld af spejlinger og modsætninger.
Se foreksempel på mig og Tet (admin herinde) jeg er sikker på at han er min onde tvilling... (ond tvilling er blot et udtryk, vi er hvist bægge rimeligt neutrale)
Eller se på kærlighed og vrede, latter og gråd alle føelser har et modstykke som faktisk blot er samme føelse spejlet. Tarrot indeholder alle disse spejlinger i forsøget på at beskrive hele menneskets natur.
Min første wauw oplevelse med tarrot var da jeg lærte at håb og frygt er det samme, fordi det vi håber mest på også er det vi mest af alt frygter ikke at opnå.
Thomas
Antal indlæg : 69 Join date : 11/05/11 Geografisk sted : Bornholm
Emne: Sv: Et godt sted at begynde Tors Maj 26, 2011 10:21 pm
Citat :
Se foreksempel på mig og Tet (admin herinde) jeg er sikker på at han er min onde tvilling... Laughing (ond tvilling er blot et udtryk, vi er hvist bægge rimeligt neutrale)
- Hehe!
Citat :
Eller se på kærlighed og vrede, latter og gråd alle føelser har et modstykke som faktisk blot er samme føelse spejlet. Tarrot indeholder alle disse spejlinger i forsøget på at beskrive hele menneskets natur.
Ja der er nok at gå i gang med. Jeg er kommet til at betragte kortene lidt som du skriver - hele universet, beskrevet i 78 kort. På den måde er det også interessant, at selv om der er en masse aspekter jeg ikke forstår, jamen så stilles der jo netop en hel masse spørgsmål, hver gang der er noget jeg undres over. Spørgsmål, som så BLIVER besvaret, bid for bid, hen ad vejen.
Månemanden
Antal indlæg : 10 Join date : 18/09/11 Age : 50 Geografisk sted : København
Emne: Enws tarok Søn Sep 18, 2011 2:57 pm
'TAROK er af usikker oprindelse. Kortspillet er en slags grimoire i løsbladssystem, hvor meningen fremkommer ved hvert enkelt korts placering i forhold til de øvrige i en oplægning, som kaldes dekussationen. Den mest anvendte udgave blandt moderne mystagoger er ARCANA MAJORA EXTENSA, som kun har medtaget spillets trumfer, men tilføjet yderligere tolv til disse. Kortenes indhold er i korthed som følger:
0. STULTUS er det "almindelige" menneske. Hans motto er APAGE VITAM, altså den aktualiserede ånd. Denne frygt stammer helt tilbage fra de første kulturdannelser.
1. MAGUS er den naturvidenskabelige genpart. APAGE MUNDUM hentyder til dualismen.
2. FLAMINICA er tredje led i triaden. Den repræsenterer udviklingen fra STULTUS' livsangst over MAGUS' mat nysgerrige øje til opgøret med dualismen og verdensbeherskelse gennem magi. "Alle ting er til stede" læser titlen på bogen. Verden er her, i vores kognitive apparat. Hvad vi ser ude i verden, er spejlbilleder af os selv.
3. AUGUSTA er det kvindelige, verdens grundvold.
4. IMPERATOR er det mandlige, som vel kan forekomme flyvsk, følgende tangenten til jordsfæren, men altid vender tilbage i sin virkeliggørelse som det kvindelige.
5. FLAMEN er kultur- og statsreligionen. I et netop overstået tidsafsnit repræsenteres den af kristendommen. Så længe kulturreligionen er stærk og sund, beåndes mennesket gennem den og har ingen mysteriereligioner behov.
6. AMATORII repræsenterer forholdet mellem det mandlige og kvindelige. Dette forhold er universets gennemgående tema. Det eksisterer mellem mand og kvinde, mellem samfundsklasser, mellem lærer og elev, mellem forfatter og læser, mellem ånd og materie, mellem guder og mennesker, mellem bølgefunktionen og dens sammenbrud og er således den stærkeste af alle metaforer.
7. ESSEDUM er sjælen som ka, Lawrence's "Holy Ghost", skæbnen som det individuelt specifikke og garantien for dets ukrænkelighed, hvis det ikke forrådes af personlighed og karakter.
8. JUSTITIA er den guddommelige retfærdighed, som ikke er "one law for the lion and the ox", men i den oprindelige betydning: Hver ting på sin plads. Udtrykkes smukt i Walt Disney's "The Small One": There's a place for each small one - God planned it that way!
9. SOLITARIUS bærer også påskriften RELIGIO. Det er menneskets nødvendige søgen efter sit åndelige ophav.
1O. FATUM er det gamle "lykkehjul" fra kalkmalerierne, som skulle vise alle verdslige tings forfængelighed. FATUM er en optimistisk version, uret tæller ikke sekunder til dødsstunden, men kys.
11. ROBUR er den styrke, der udgår af erkendelsen af, at verden udspringer af vores egen konceptualisation. Vi "erkender vores egen hånd", som der står.
12. SUSPENSUS er transcendensen, faldet ud af den kommunikativt begrænsede verden.
13. MORS er døden accepteret som en del af livet. Liv og død hører sammen, fornægter vi døden, fornægter vi livet.
14. TEMPERANTIA er JUSTITIAs tao som te, etik.
15. DIABOLUS er satanisme forstået som hedenskabens renæssance. Kristendommens hinsidighedsetik forkastes, og humanismen træder i stedet.
16. TURRIS er den ukontrollable SUSPENSUS, vanviddet, kulturskiftet.
17. STELLA er æsimi, den lykke, som bygger på en opfyldt skæbne.
18. LUNA er materien med alle dens indretninger og hemmeligheder.
19. SOL er ånden med dens evne til at skabe verden på ny.
20. JUDICIUM er dommedagen, som den kristne ser den, et fuldstændigt eksistensophør, en renselse af menneskeånden for sjæl med påfølgende inkludering i Faderen. Uden kristen tolkning kaos-kortet, den gamle drage, som må holdes på afstand med kognitivt verdensbyggeri.
21. MUNDUS er konceptualisationen, ikke som modsætning til ånden, men inkorporerende denne, den levende, fungerende, beåndede verden, maat. "Og han så, at det var såre godt!"
22. DEMETER er den første af "kvesterne", de klassiske mysterier. Den omhandler den kontrollerede transcendens, nedfarten til underverdenen, som den foretages af shamanen og beskrives i dødebøgerne.
23. HORUS-kvesten omhandler åndens kredsløb i naturen.
24. MARDUK drejer sig om aktualisationen.
25. ODIN handler om deaktualisationen, den nødvendige destruktion, når virkeligheden er blevet fodjern for den ånd, som har skabt verden.
26. CHRISTUS repræsenterer længslen efter den totalt deaktualiserede eksistens.
27. SATAN er opgøret med det foregående.
28. FAUNUS er den første af de seks entitetstyper. Det er elementalen, så meget "ånd" eller "motiv", som opmærksomhed = virkelighed kræver.
29. LARVA er materipetalen, den fundamentale omgangsform for ånden. Materipetaler omfatter de fleste "hjælpeånder" og "tærskelvogtere", som mystagogen har at gøre med.
30. GENIUS er daimon.
31. LAR er tidligere tiders "slægtssjæl", oprindelig et totem.
32. DEUS er totem som gud i kulturen.
33. PARCA er moira, den transkulturelle ånd.
Disse tolkninger er generelle og skal blot tages som en primær indføring i sættet. Pointen er netop, at kortene får ganske personlige meninger for brugeren. Anbefalelsesværdigt er at tage et enkelt kort ud af bunken og stikke i lommen. En teknik efter den psykoanalytiske, hvor analysanden opfordres til at "digte en historie om personerne på billedet", er anvendelig. Først når hvert enkelt kort vækker en syndflod af associationer, kan man gå over til dekussationen. Lad være med at forkaste tolkninger som "personlige" eller "forkerte". Sættet har sin egen orden, som efterhånden tvinger meningsløse associationer ud. Det, der overlever talløse af disse sessioner, er åbenbart så stædigt, at det er en af to kategorier af tolkninger, begge værdifulde. Den første er den generelle, den dæmrende forståelse af, hvordan verden hænger sammen. Den anden er den personlige, stumper af formlen, det vil sige konceptualisationen af traumet, de for transcendens mindre modstandsdygtige dele af begrebsapparatet. Den første kan med fordel støttes ved læsning af mytologier. Den anden vil typisk forekomme "meningsløs" og knyttet til en traumatisk reaktion, angst, ophidselse. Det er naturligvis altid en fordel, hvis en kunstnerisk tilbagemelding kan finde sted. En lidet krævende teknik er fremstilling af collager, hvor man på 34 stykker pap efterhånden opsamler illustrative associationer til de enkelte kort, f.eks. udklip fra ugeblade. Alternativ er samlinger af verbale associationer, forstudier til førnævnte formel. En notesbog og lange spadsereture er recepten i de indledende stadier.
Dekussationen kan kun forstås ud fra desendensen og adytum. Også adytum er således dekusseret:
I SERPENS opbevares redskaber, DOMUS er vasculums eller eventuelt magisterens forberedelsessted. LECTUM er magisterens plads under det teurgiske ritual. Fokalisationen sker i CATENA.
Tilsvarende anbringes det kort, som angiver det i den angivne aktualisation, som har med aktualisationens produkt at gøre, i SERPENS. DOMUS indeholder det kommunikative aspekt, LECTUM det, som har med personlighedskategorien at gøre.
I CATENA finder vi det potentielle. Alternative teknikker er den parallelle, kontrære og diagonale.
Den parallelle dekussation er den, hvor hvert kort i den oprindelige dekussation er erstattet med sin par. Tilsvarende er i den kontrære dekussation kortene erstattet med contraria, og i den diagonale med par contrarii = contrarium paris. Disse teknikker forudsætter den aksiomatiske metode, som systematiserer sættet efter følgende system:
Ifølge denne opstilling er DEMETER par til SUSPENSUS og contrarium til HORUS. Par contrarii = contrarium paris til DEMETER er således MORS.
Denne korte artikel kan naturligvis ikke lære nogen at bruge et tarok-sæt. Tarok er en genvej til konstruktionen af den magiske formel, som får det kommunikative til at vige for det kognitive. Det er personligt, og færdighed opnås som altid gennem øvelse.
Skønt oprindelsen til "stjernen" er dekussationen, som det vil forstås, ikke en manti. Oplægningen er en hjælp til analyse af en "aktualisation", hvad vi normalt ville kalde en situation. Der kan også være tale om en personlighed eller et problem, f.eks. et okkult tema. Aktualisationen analyseres, som vi har set, i fire aspekter, som endvidere svarer til fire områder i adytum, hvor disse aspekter af aktualisation = manifestation finder sted, og tillige til fire stadier af denne aktualisation. De fire aspekter af aktualisationen er dens ånd, dens produkt, personlighedskategorien (subjekt-objekt) som dens medium og det kommunikative aspekt. I "dagligsprog" forsvinder CATENA ud, SERPENS bliver "genstanden", LECTUM personen "selv", og endelig DOMUS "de andre". I denne primitivere model kan enhver menneskelig situation altså ses som en hovedperson, medmenneskene og den eftertragtede genstand. CATENA kan måske manifestere sig som det "irrationelle": Motiv, ængstelse, emotionel reaktion. Man kan passende starte sit studium af dekussationen med at fremstille situationer fra dagliglivet i den primitive model. Motivet vil da efterhånden ses som ophav til genstanden, idet personlighed og consensus antager karakter af anskuelsesformer. Disse primitive øvelser må naturligvis ikke overvurderes, men de repræsenterer en brugbar overgangsform for begynderen. '
enw . dk (/) arkiv.html (elsebeth nr 5 'TAROK')
Thomas
Antal indlæg : 69 Join date : 11/05/11 Geografisk sted : Bornholm
Emne: Sv: Et godt sted at begynde Fre Jan 27, 2012 10:52 pm
Tak for dit indlæg Månemand
Vil blive printet ud og studeret nærmere, ved først givne lejlighed.